Διάδρομος, ποδήλατο ή ελλειπτικό;

Ποιο είναι τελικά αποτελεσματικότερο από τα αερόβια όργανα στην καύση θερμίδων; Ο διάδρομος, το ποδήλατο, το ελλειπτικό, το step ή οποιοδήποτε άλλο μέσο;

Η απάντηση είναι ότι για τον μέσο ασκούμενο όλα τα παραπάνω όργανα είναι το ίδιο αποτελεσματικά. Επομένως η επιλογή έγκειται καθαρά στις προτιμήσεις του καθενός, και ορισμένες φορές σε κάποιες επιμέρους παραμέτρους όπως ορθοπεδικά προβλήματα κτλ.

Το πλεονέκτημα του διαδρόμου είναι ότι η ταχύτητα είναι καθορισμένη, και έτσι οι καρδιακοί παλμοίδιατηρούνται αναγκαστικά στην επιθυμητή ζώνη. Αντίθετα στο ποδήλατο και στο ελλειπτικό, οι παλμοίκαθορίζονται από τη συχνότητα της κίνησης. Επομένως μια πιθανή «χαλάρωση» στη συχνότητα της κίνησης, θα μειώσει τους παλμούς και έτσι η άσκηση θα γίνει λιγότερο αποτελεσματική.

Ωστόσο, αυτό το μειονέκτημα του ποδηλάτου και του ελλειπτικού μπορεί να αποφευχθεί. Τα περισσότερα σύγχρονα μηχανήματα αναγράφουν τη συχνότητα της κίνησης, συνεπώς οι ασκούμενοι μπορούν να διατηρούν ένα σταθερό τέμπο άσκησης.

Τα αερόβια μηχανήματα, μπορούν να είναι πιο αποτελεσματικά σε αθλητές υψηλού επιπέδου, σε αθλήματα που εκτελούν τις αντίστοιχες κινήσεις. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα ενός ποδηλάτη πιθανόν να «καίει» αποτελεσματικότερα το λίπος όταν κάνει ποδήλατο, από ότι όταν κάνει π.χ. διάδρομο. Αυτό συμβαίνει διότι το σώμα του έχει προσαρμοστεί στην προπόνηση με το ποδήλατο, άρα αποδίδει καλύτερα. Το ίδιο ισχύει και για τους αθλητές τρεξίματος αντοχής με το διάδρομο, συγκριτικά π.χ. με το ελλειπτικό.

Επιμέλεια: Παναγιώτης Κουμαντάκης

Πηγή: asksi.eu

       

Leave A Comment

UPCOMING GAMES

 
Τρέξε με τους #OutdoorRunners στο ΟΑΚΑ, την πιο κεφάτη δρομική παρέα της Αθήνας!
Τρέξε με τους #OutdoorRunners στο ΚΠΙΣ Νιάρχος, την πιο κεφάτη δρομική παρέα της Αθήνας!
Ad
Ad

ABOUT

 

Το όραμα μας για μαζική και οργανωμένη άσκηση στην ύπαιθρο και η πεποίθηση ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε γέννησαν την Outdoor Games.

Πολιτική Απορρήτου

Περισσότερα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 

OUTDOOR GAMES

Τηλέφωνο: +30 6977 461676
Διεύθυνση:
Καλαβρύτων 21, Ν.Ψυχικό
Email: info@outdoorgames.gr

Newsletter

 
Θέλω να λαμβάνω ενημερώσεις από την Outdoor Games